Remiantis negalutiniais Federalinio statistikos biuro duomenimis, 2009 m. Vokietijos šviežių daržovių importas sudarė 3,035 mln. t. Lyginant su ankstesnių metų duomenimis, tai yra 3 proc. daugiau nei 2008 m. ir 7 proc. daugiau už pastarųjų penkerių metų vidurkį.
Šie duomenys dar bus tikslinami. Remiantis ankstesnių metų patirtimi, patikslinti duomenys paprastai padidėdavo 10–15 proc. Tačiau daugeliu atvejų ir patikslinus duomenis, pagrindinės importo tendencijos likdavo nepasikeitusios.
Lyginant pagrindinių importuojamų daržovių apimtis su 2008 m., pomidorų buvo importuota panašūs kiekiai, tačiau šviežių ir raugintų agurkų importas padidėjo 4 proc.
Pastaraisiais metais ypač didėjo paprikų importas. 2009 m. jis sudarė 315,6 tūkst. t ir 6 proc. viršijo 2008 m. lygį bei 13 proc. – paskutinių penkerių metų vidurkį. Lyginant su 2008 m., šios produkcijos importo apimtys didėjo iš visų tradi-cinių šalių importuotojų: Olandijos – 10 proc., Ispanijos – 3 proc., o iš Izraelio – net 16 proc. Įskaitant dar keletą daržovių rūšių, Izraelis tampa vienu didžiausiu daržovių importuotoju Vokietijoje.
2009 m. 7 proc. išaugo ir baklažanų importas, iki 36 tūkst. t.
Analizuojant šio laikotarpio lauko daržovių importo apimtis, svogūnų importas išliko pastovus per pastaruosius trejus metus – 220 tūkst. t. Tačiau morkų importas išaugo 7 proc. Labiausiai padidėjo morkų importas iš Izraelio – nuo 700 t (2005 m.) iki 14,7 tūkst. t (2009 m.). Iš jų didžiausią dalį sudarė ekologiškos morkos.
Procentine išraiška labiausiai padidėjo rečiau vartojamų daržovių importas – aitriosios paprikos, saldžiųjų kukurūzų, artišokų ir lapkotinių salierų.
Be to, 24 proc. išaugo porų importas, nes Vokietijoje dalis jų derliaus sušalo lapkričio–gruodžio mėnesiais. Daugiausia porų buvo importuota iš kaimyninės Belgijos.
Kita vertus, 2009 m. buvo importuotas pats mažiausias šparagų kiekis (22,6 tūkst. t) per paskutinius dešimt metų.
Remiantis preliminariais duomenimis, 2009 m. Vokietijos daržovių eksportas (įskaitant reeksportą) sumažėjo 5 proc., iki 384 tūkst. t. Prieš tai ketverius metus iš eilės daržovių eksportas tik didėjo.
Didžiausią Vokietijos daržovių eksporto dalį sudaro svogūnai ir gūžiniai kopūstai. 2009 m. svogūnų eksportas padidėjo 4 proc., iki 66,4 tūkst. t, tačiau baltagūžių ir raudongūžių kopūstų eksportas sumažėjo 21 proc., iki 47,4 tūkst. t.
Pagal Agra Europe parengė Z. Cironkienė, tel.: (8-37) 397449 |