VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras


Adresas:

Vinco Kudirkos g. 18-1,
LT-03105 Vilnius
Tel. (8 5) 266 0601,
faks. (8 5) 266 0609,
el.paštas [email protected].
Duomenys kaupiami ir saugomi
Juridinių asmenų registre,
kodas 210086220.

ISO 9001

ISO 27001

Paraiškų priėmimo informacinė sistema

Oficialiosios statistikos portalas

Lietuvos kaimo tinklas

Žemės ūkis ir kaimo plėtra

Europos jūrų reikalų ir žuvininkystės fondas (EJRŽF)

Praneškite apie korupciją
Naujienos
ŽŪMPRIS » Bulvių, vaisių ir daržovių sektoriaus apžvalgos » Užsienio rinka
Vakarų Europoje bulvių ir daržovių kainos toliau auga

Vokietijoje ūkininkams už geros kokybės bulves mokama 0,83 Lt/kg. Pakavimo stotyse bulvės ruošiamos eksportui į Rytų Europą ir Balkanų šalis. Po prekinio paruošimo bulvių pardavimo kaina eksportui maišuose po 25 kg išauga iki 0,97 Lt/kg. Rinkos ekspertai mano, kad kainų lubos dar nepasiektos. 2006–2007 m., kai bulvių derlius taip pat buvo mažas, vidutinė sausio mėn. kaina sudarė 0,86 Lt/kg. Tačiau tais metais nebuvo tokios didelės bulvių paklausos Rytų Europoje. Rekordinė bulvių kaina buvo 1995 m. balandį –1,07 Lt/kg. Tokio kainų rekordo laukiama ir šiais metais. Kita vertus, bulvės perdirbimui jau pasiekė rekordinį kainų lygį, kaip ir jų perdirbimo apimtys.
Jungtinėje Karalystėje bulvių kainos taip pat kyla. Šalies pakavimo įmonės iš ūkių superka geros kokybės bulves vidutine 0,93 Lt/kg kaina, kurios bus tiekiamos mažmeninės prekybos įmonėms. Prastesnės kokybės bulves tiesiai iš ūkių superka ne tik vietiniai, bet ir Vakarų bei Rytų Europos šalių pirkėjai. Bulvių taryba (Potato Council) sausio antrąją savaitę skelbė tokias šių bulvių kainas: Belgijos rinkai Maris Piper veislės bulvių – 0,75 Lt/kg, Desiree ir Wilja Olandijos rinkai ir Estima Lenkijos rinkai – 0,62 Lt/kg, Rooster ir Kerr‘s Pink (raudona odelė) didmaišiuose Airijos rinkai ir reeksportui – 0,53 Lt/kg. Perdirbimo įmonės pagal išankstines sutartis Maris Piper bulves superka po 0,52 Lt/kg. Į šalį taip pat įvežamos bulvės iš Prancūzijos, Kipro, Portugalijos ir Italijos.
Prancūzijoje suaktyvėjo bulvių eksportas, kainos tebedidėja. Kita vertus, daug bulvių įsivežama iš Olandijos, Belgijos ir Vokietijos ne tik šviežiam vartojimui, bet ir perdirbimui.
Belgijoje eksportuotojai ir perdirbėjai konkuruoja tarpusavyje kainomis dėl produkcijos tiekėjų. Rekordiškai daug bulvių eksportuota į Rusiją. Ūkiuose geriausios kokybės bulvių kaina jau pasiekė 1,04 Lt/kg.
Olandijoje Roterdamo ateities sandorių biržoje bulvių kaina balandžio mėn. pasiekė 1,14 Lt/kg. Šiuo metu didžiausią Olandijos daržovių eksporto dalį sudaro bulvės.
Rusijos spauda praneša, kad bulvių importas iš Olandijos, Airijos, Suomijos, Danijos ir Egipto į Rusiją tebeauga ir, lyginant su 2010 m. tuo pačiu laikotarpiu, yra maždaug dvigubai didesnis. Didžiulė paklausa pritraukė naujus tiekėjus, kurie stengiasi išpūsti kainas.
Paprastai Rusija importuoti bulves iš Olandijos pradėdavo sausį, šį sezoną – spalį. Nors importuojamų bulvių kainos ir aukštos, Rusija kitos išeities neturi, nes bulvių paklausa, būdinga šiam laikotarpiui, iš vartotojų pusės nesikeitė – reikia to paties dydžio, tų pačių veislių bulvių. Tačiau rinkos dalyviai mano, kad kainos turėtų stabilizuotis ar net šiek tiek sumažėti.
Šiemet kopūstų kainas Europoje diktuoja Vokietija ir Olandija. Minėtose šalyse tarpušventyje kopūstų kainos buvo padidėjusios dėl ribotos pasiūlos. Šiuo metu pakavimo stotys vėl dirba visu pajėgumu, tačiau paklausa tokia didelė, kad neužtenka prekinio paruošimo pajėgumų. Mažmeninė prekyba baiminasi, kad dėl didelės paklausos eksportui gali sutrikti reguliarus tiekimas. Prognozuojama, kad eksporto poreikis į Rusiją dar didės. Produkcijos ieško ir Slovėnijos bei Čekijos vežėjai, bet jų poreikiai sąlyginai maži. Vokietijos vidaus rinkoje daugiausia prekiaujama regionine produkcija. Vietiniams poreikiams kopūstų turėtų užtekti iki vasario pabaigos.
Olandijos ir Vokietijos pakavimo stotyse morkų kaina stabilizavosi ties 0,86–0,90 Lt/kg. Paklausa nėra tokia didelė kaip bulvių ar kopūstų.
Svogūnų kainos taip pat stabilios, nors paklausa didelė tiek vidaus rinkoje, tiek eksportui. Šiek tiek vangesnė svogūnų realizacija Olandijoje. Pakavimo stotyse dažniausiai sutinkama svogūnų kaina didmaišiuose sudaro 1,04–1,10 Lt/kg. Produkcijos kokybė prastėja, rūšiavimo nuostoliai dideli, todėl didelis kainų skirtumas tarp nerūšiuotos ir rūšiuotos produkcijos. Be to, augintojai neskuba parduoti geriausios kokybės svogūnų. Dažniausiai rūšiuojami vidutinės kokybės svogūnai, o prašoma kaina – didelė.

Pagal Agra Europe ir kitus šaltinius  parengė Z. Cironkienė,  tel. (8-37) 397449


« atgal

Paieška:

2024 m. gegužės 6 d.

Elektroninis paštas - pagalba@vic.lt

Bendrosios informacijos teikimo telefonas - (8 5) 266 0620

Interesantai priimami:
pirmadieniais–ketvirtadieniais 8.00–17.00 val.,
penktadieniais 8.00–16.00 val.,
pietų pertrauka 12.00–13.00 val.

Draudimo skaičiuoklė

Greita gyvūno paieška

Greita augintinio paieška

Arklių veislininkystės duomenų peržiūra neregistruotiems vartotojams

Žemėlapiai

Pateikti klausimą

Asmenų kokybės vertinimo anketa

Mes socialiniame tinkle Facebook

Spaudos darbai

Kiaulių supirkimo savaitinės kainos

AgroRinka_4 (308)
 


Apyskaita Nr. 79
 


Lietuvos žemės ūkis: faktai ir skaiciai_2017 m. Nr. 2 (20)
 


Informacija apie 2017 m. Lietuvoje deklaruotas žemės ūkio naudmenas ir kitus plotus