VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras


Adresas:

Vinco Kudirkos g. 18-1,
LT-03105 Vilnius
Tel. (8 5) 266 0601,
faks. (8 5) 266 0609,
el.paštas [email protected].
Duomenys kaupiami ir saugomi
Juridinių asmenų registre,
kodas 210086220.

ISO 9001

ISO 27001

Paraiškų priėmimo informacinė sistema

Oficialiosios statistikos portalas

Lietuvos kaimo tinklas

Žemės ūkis ir kaimo plėtra

Europos jūrų reikalų ir žuvininkystės fondas (EJRŽF)

Praneškite apie korupciją
Naujienos
ŽŪMPRIS » Bulvių, vaisių ir daržovių sektoriaus apžvalgos » Užsienio rinka
ES prognuozuojamas rekordinis bulvių derlius, todėl jų kainas galėtų padidinti tik derliaus nuėmimo metu užsitęsę lietingi orai

Šiaurės-Vakarų Europos bulvių augintojų asociacija (NEPG) suskaičiavo, kad pagrindinėse bulvių augintojose ES-5 šalyse (Prancūzijoje, Belgijoje, Olandijoje, Vokietijoje ir Jungtinėje Karalystėje) bulvių derlius gali viršyti 25,5 mln. t. Tai sudarytų 1,6 mln. t daugiau nei ankstesniais metais. Tokias dideles prognozes verčia daryti prognozuojamas didžiausias vidutinis derlingumas per paskutinius šešerius metus – 47,3 t/ha ir 1,3 proc. padidėję pasėlių plotai. Nors šiemet buvo tikėtasi ypač ankstyvo bulviakasio, dėl gausių kritulių rugsėjo viduryje šiose šalyse dar buvo nenukasta apie 80 proc. bulvių, todėl gali būti, kad, kaip ir praėjusiais metais, dalis derliaus liks lauke. Derlių puola puviniai, nuplautose vagose žaliuoja gumbai.
Prognozės buvo skaičiuojamos pagal šiose šalyse iškastą bulvių derlių eksperimentiniuose laukeliuose bei augintojų, dešimties didžiausių augintojų organizacijų ir Didžiosios Britanijos bulvių tarybos (Potato Council) pateiktus duomenis. Dėl pavasarinių sausrų bulvės užmezgė mažiau gumbų, tačiau jie didesni nei įprastais metais, o kartais net per dideli. NEPG ekspertai mano, kad šiemet vartotojams ir eksportui bus pirmiausia siūlomos stambiosios bulvės. Gumbai sukaupė daug sausųjų medžiagų, todėl perdirbimo įmonės gali tikėtis geros produkcijos išeigos.
Manoma, kad šį prekybos sezoną ES-5 šalys mažiau eksportuos bulvių į Rusiją ir Rytų Europos šalis, nes pastarosios taip pat prognozuoja gerus derlius. Kaip ir kiekvienais metais geresnių eksporto perspektyvų bus galima tikėtis tik žiemą, nes minėtoms šalims dar trūksta saugyklų su optimaliomis laikymo sąlygomis.
Gausus ankstyvųjų bulvių ir prognozuojamas didelis vėlyvųjų bulvių derlius sumažino produkcijos kainas, kurios tokiame lygyje turėtų laikytis visą rudenį. Tačiau šviežiam vartojimui bulvių paklausa didelė ir, esant mažoms kainoms, gali būti parduoti dideli kiekiai, kas leistų tikėtis didesnių kainų vėlesniu laikotarpiu. Be to, rinkos ekspertai tikisi, kad atsigaunančiai perdirbimo pramonei taip pat reikės daugiau žaliavos, nes atsiveria Europos bulvių gaminių eksporto į kitus žemynus galimybės. Rytų Europos šalyse šios produkcijos poreikis taip pat didėja. Bulvių kainos gali padidėti ir dėl blogos laikymosi kokybės, jei ir toliau laikysis lietingi orai.

Pagal FreshPlaza ir kitus šaltinius parengė Z. Cironkienė,  tel. (8-37) 397449


« atgal

Paieška:

2024 m. gegužės 5 d.

Elektroninis paštas - pagalba@vic.lt

Bendrosios informacijos teikimo telefonas - (8 5) 266 0620

Interesantai priimami:
pirmadieniais–ketvirtadieniais 8.00–17.00 val.,
penktadieniais 8.00–16.00 val.,
pietų pertrauka 12.00–13.00 val.

Draudimo skaičiuoklė

Greita gyvūno paieška

Greita augintinio paieška

Arklių veislininkystės duomenų peržiūra neregistruotiems vartotojams

Žemėlapiai

Pateikti klausimą

Asmenų kokybės vertinimo anketa

Mes socialiniame tinkle Facebook

Spaudos darbai

Kiaulių supirkimo savaitinės kainos

AgroRinka_4 (308)
 


Apyskaita Nr. 79
 


Lietuvos žemės ūkis: faktai ir skaiciai_2017 m. Nr. 2 (20)
 


Informacija apie 2017 m. Lietuvoje deklaruotas žemės ūkio naudmenas ir kitus plotus