VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras


Adresas:

Vinco Kudirkos g. 18-1,
LT-03105 Vilnius
Tel. (8 5) 266 0601,
faks. (8 5) 266 0609,
el.paštas [email protected].
Duomenys kaupiami ir saugomi
Juridinių asmenų registre,
kodas 210086220.

ISO 9001

ISO 27001

Paraiškų priėmimo informacinė sistema

Oficialiosios statistikos portalas

Lietuvos kaimo tinklas

Žemės ūkis ir kaimo plėtra

Europos jūrų reikalų ir žuvininkystės fondas (EJRŽF)

Praneškite apie korupciją
Naujienos
ŽŪMPRIS » Bulvių, vaisių ir daržovių sektoriaus apžvalgos » Užsienio rinka
2012 m. sausį ES bulvių ir daržovių kainos rinkoje buvo rekordiškai mažos
2012-01-30

Sausio mėn. bulvių prekyba dar tebebuvo vangi, o kainos stabiliai mažos. Bulvių augintojams buvo mokama nuo 0,14 iki 0,21 Lt/kg. Rinkoje didelė pasiūla bulvių, kurias reikia kuo greičiau realizuoti dėl prastos laikymosi kokybės. Gali būti, kad dėl spartaus bulvių kokybės prastėjimo prekybos įmonės jau vasarį, anksčiau nei įprastai, šviežiam vartojimui pareikalaus bulvių laikomų konteineriuose šaldymo kamerose. O kol kas tokia situacija labai palanki įmonėms, pigiai perkančioms bulves skutimui. Bulvių skrudinimui, traškučių ir kitų produktų įmonių gamybos apimtys gerokai didesnės nei ankstesniais metais, nes pasaulinėje rinkoje Europos įmonių produkcija paklausi dėl silpno euro kurso. Didžioji dalis bulvių perdirbimui superkama iš augintojų, kurie yra sudarę išankstines supirkimo sutartis. Tačiau susilpnėjęs euras nepadeda bulvių, skirtų šviežiam vartojimui, eksportui į Rytus, nes NVS šalys dar turi savų atsargų saugyklose. Sėklinių bulvių ir trąšų pirkimai mažesni nei ankstesniais metais.
Morkų prekyba taip pat tebebuvo vangi. Sausio mėn. pakavimo stotyse plautų morkų kaina svyravo nuo 0,52 iki 0,55 Lt/kg. Rinkoje daug prastos kokybės morkų, kurių kaina dar žemesnė. Sausio viduryje šiek tiek pajudėjo morkų eksportas į Rusiją.
Svogūnų pardavimai apsiribojo vidaus rinka. Galimybių eksportui dar nesimato. Sausio mėn. pakavimo stotyse rūšiuotų svogūnų kaina didmaišiuose svyravo nuo 0,21 iki 0,24 Lt/kg. Brangesni buvo raudonieji svogūnai – apie 0,52 Lt/kg.
Didėja įtampa tarp kopūstų augintojų, kurie pasiruošę produkciją parduoti bet kokia kaina. Dėl šiltų orų prastėja kopūstų kokybė. Visoje Europoje jų pasiūla didesnė nei paklausa.
Kininių kopūstų prekybą bandoma suaktyvinti per išpardavimus. Tačiau daugelyje šalių jų atsargos dar didelės. Situacija rinkoje gali pagerėti, nes Lenkija pradėjo šios produkcijos eksportą į Rusiją. Tiesa, šilti orai jau spėjo sugadinti ne šaldymo kamerose laikomos produkcijos kokybę. Dažnai ji neatitinka eksportuotojų reikalavimų, todėl Lenkijos eksportuotojai pradėjo pirkti šią produkciją Vokietijoje ar kitose šalyse.
Antrąją sausio savaitę suaktyvėjusi obuolių rinka ir šiek tiek padidėjusi kaina suteikė šiokių tokių vilčių augintojams. Pagrindinį stimulą davė padidėjusios obuolių eksporto apimtys į Šiaurės Afrikos ir Rytų Europos šalis.

Pagal FreshPlaza ir kitus šaltinius parengė Z. Cironkienė,  tel. (8-37) 397449


« atgal

Paieška:

2024 m. gegužės 3 d.

Elektroninis paštas - pagalba@vic.lt

Bendrosios informacijos teikimo telefonas - (8 5) 266 0620

Interesantai priimami:
pirmadieniais–ketvirtadieniais 8.00–17.00 val.,
penktadieniais 8.00–16.00 val.,
pietų pertrauka 12.00–13.00 val.

Draudimo skaičiuoklė

Greita gyvūno paieška

Greita augintinio paieška

Arklių veislininkystės duomenų peržiūra neregistruotiems vartotojams

Žemėlapiai

Pateikti klausimą

Asmenų kokybės vertinimo anketa

Mes socialiniame tinkle Facebook

Spaudos darbai

Kiaulių supirkimo savaitinės kainos

AgroRinka_4 (308)
 


Apyskaita Nr. 79
 


Lietuvos žemės ūkis: faktai ir skaiciai_2017 m. Nr. 2 (20)
 


Informacija apie 2017 m. Lietuvoje deklaruotas žemės ūkio naudmenas ir kitus plotus