VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras


Adresas:

Vinco Kudirkos g. 18-1,
LT-03105 Vilnius
Tel. (8 5) 266 0601,
faks. (8 5) 266 0609,
el.paštas [email protected].
Duomenys kaupiami ir saugomi
Juridinių asmenų registre,
kodas 210086220.

ISO 9001

ISO 27001

Paraiškų priėmimo informacinė sistema

Oficialiosios statistikos portalas

Lietuvos kaimo tinklas

Žemės ūkis ir kaimo plėtra

Europos jūrų reikalų ir žuvininkystės fondas (EJRŽF)

Praneškite apie korupciją
Naujienos
ŽŪMPRIS » Bulvių, vaisių ir daržovių sektoriaus apžvalgos » Užsienio rinka
Fruit Logistica 2012 parodoje – pasaulinės šviežių vaisių ir daržovių sektoriaus tendencijos
2012-03-12

Parodą aplankė 56 tūkst. lankytojų iš 139 šalių, kurie galėjo susipažinti su viso pasaulio šviežių vaisių ir daržovių sektoriumi. Joje dalyvavo 2 537 įmonės ir organizacijos iš 84 šalių. Šių metų parodoje šalia žinomų prekinių ženklų daugiau dalyvavo mažų kompanijų iš mažiau išsivysčiusių šalių, kurios ieškojo nišų savo produkcijai. Daugiausia lankytojų ir potencialių pirkėjų sutraukdavo turtingai įrengtos šalių ekspozicijos, kur tarptautinei rinkai pristatomas visas sektorius nuo augintojo iki logistikos sprendimų.
Freshconex ekspozicijų moto „Sveika, skanu, patogu“ atitiko šiandienos tendencijas, t. y. švieži vaisiai ir daržovės, paruošti greitam vartojimui, turi būti kokybiški, pagaminti laikantis griežtų higienos normų.
Fruit Logistica 2012 parodoje vykusiose aukščiausio lygio konferencijose ir diskusijose dėmesys buvo sutelktas į šviežių vaisių ir daržovių rinkos aktualijas, problemas ir kryptis.
Dieną prieš parodos atidarymą, t. y. vasario 7 d., vyko 31-tasis šviežių vaisių ir daržovių forumas (Fresh Produce Forum) „Apsirūpinimas vaisiais ir daržovėmis 2020 m.“ Apsirūpinimas geros kokybės šviežiais vaisiais ir daržovėmis ateinančiu ES programavimo laikotarpiu taps pagrindiniu iššūkiu mažmeninės prekybos įmonėms. Forume bandyta atsakyti, kokią įtaką rinkai darys didžiosios vaisių ir daržovių augintojų organizacijos, prekybos įmonių produkcijos apsirūpinimas tiesiai iš augintojų, demografijos tendencijos, Rusijos, Artimųjų Rytų ir Azijos rinkos.
Apibendrindama vaisių ir daržovių apsirūpinimo iššūkius 2020 m., Olandijos Rabobank banko šviežių vaisių, daržovių ir gėlių rinkos analitikė Cindy van Rijswick akcentavo Vakarų Europos mažmenininkams mažėjančias galimybes apsirūpinti vietoje išauginta, pageidaujamos kokybės produkcija, nes kai kuriose šalyse tiesiog nebeapsimoka auginti vaisių ir daržovių dėl žemų supirkimo kainų, griežtų aplinkos ir maisto saugos reikalavimų ar resursų (vandens, žemės) trūkumo. Kadangi daržovių gamybos apimtys auga ne Vakarų Europos šalyse, mažmenininkams teks keisti apsirūpinimo strategijas. Derybas dėl produkcijos kainų turėtų keisti pardavėjo ir augintojo bendradarbiavimas bei partnerystė, atsirasti naujos galimybės kitų šalių augintojams. Kita vertus, vaisių ir daržovių suvartojimas bei importas naujai atsiveriančiose rinkose, tarp jų ir Rytų Europoje, taip pat auga.
Kitas vis didėjantis iššūkis – maisto sauga. Vis daugiau mažmeninės prekybos įmonių reikalauja visokeriopos, įskaitant ir socialinės, atsakomybės iš savo tiekėjų, nes maisto saugos pažeidimų padaryta žala yra didesnė nei bet kada anksčiau, galinti sužlugdyti reputaciją ir verslą akimirksniu.
Trečias iššūkis – besikeičiantys konkurencingumo kriterijai. Mažmeninės prekybos įmonės bus priverstos konkuruoti ne tik kaina, bet ir šviežių vaisių ir daržovių kokybe bei įvairove. Tai parodė prekybos tinklų, kuriuose orientuojamasi į mažiau-sias kainas, mažėjantys pardavimai.
Kokias galimybes šiame kontekste turi augintojai? Keičiantis prognozuojamai prekybos įmonių apsirūpinimo strategijai, augintojai turėtų numatyti ilgalaikę ūkio strategiją ir plėtros kryptis: didinti daugiausia suvartojamų (pagrindinio asortimento) pigių daržovių ir vaisių gamybos bei paslaugų apimtis ir efektyvumą, kurių pasiūla turėtų išlikti didelė ir ateityje, ar teikti rinkai nišinę, išskirtinę, greitai gendančią brangesnę produkciją (įskaitant ir ekologišką), kurių suvartojimas ir vartotojo reikalavimai tikėtina tik didės, tačiau pasiūla rinkoje išliks santykinai maža.
Viena iš aktualių Fruit Logistica parodos seminarų temų buvo kaip valdyti vaisių ir daržovių rinkos krizes. Seminare „Kaip valdyti rinkos krizes?“ dalyvavo Andalūzijos regiono (Ispanija) žemės ūkio ministrė Clara Aguilera. Ispanijos augintojai labiausiai nukentėjo dėl E. coli infekcijos protrūkio. Krizės padariniai būtų buvę mažesni, jei apie infekcijos protrūkį būtų buvę teisingai ir operatyviai informuojama bei iš karto būtų pradėjęs veikti krizių valdymo mechanizmas. Krizė parodė, koks svarbus yra produkcijos atsekamumas. Neteisingai apkaltintos šalys (Vokietija, Ispanija) greitai įrodė, kad jų išauginama produkcija buvo saugi. E. coli krizės sąlygomis, ES maisto krizių valdymo mechanizmas šalyse narėse laiku nesuveikė, reikėjo kelių mėnesių derinimo. Kad veiktų vieninga ES maisto krizių valdymo sistema, kiekvienoje šalyje narėje privalo būti aiškios maisto krizių valdymo taisyklės, o gamintojai – apie jas gerai informuoti. Be to, maisto krizių metu turi būti numatyta, kaip valdžios įgaliotos institucijos ir atstovai bendraus su sektoriumi ir visuomene, kaip bus keičiamasi aktualia informacija.
Visuose parodos renginiuose buvo diskutuojama apie vaisių ir daržovių auginimą, atsižvelgiant į tvaraus žemės ūkio principus. Šiuos principus kiekviena maisto grandinės grupė supranta skirtingai. Vartotojams reikia be augalų apsaugos priemonių ir trąšų vietoje išaugintos produkcijos. Tokia gamyba daugeliu atvejų turėtų neigiamų pasekmių ūkių gyvybingumui, produkcijos kokybei ir derliui, būtų alinamas dirvožemis. Augintojai sutinka, kad vaisių ir daržovių auginimas turi būti tvarus, reaguojantis į rinkos poreikius, tačiau ši veikla turi išlikti pelninga. Todėl tokios pasaulinės kompanijos kaip Syngenta, BASF, Bayer augintojams siūlė inovacinius sprendimus, diskutavo su seminaro dalyviais, atstovaujančiais įvairiems maisto grandinės segmentams. Seminarų pranešėjai pristatė, kaip jų kompanijos tvaraus žemės ūkio politiką paverčia konkrečiais veiksmais. Teisingai pasirenkant naujos kartos derlingų, ligoms atsparių veislių sėklas bei naudojant naujausias augalų apsaugos priemones bei išmanią purškimo techniką, galima tausojančiai auginti daržoves, išsaugoti derlių ir produkcijos kokybę. Dar daugiau, pvz., Bayer Crop Science kompanija prieš pora metų pradėjo vykdyti įvairias partnerystės programas, kurių tikslas įdiegti ūkiuose pripažintas saugiausias auginimo technologijas, padėti augintojams įgyvendinti vartotojo keliamus reikalavimus (saugos, tvarumo). Tik ar vartotojams suprantama tokia brangiai kainuojanti tausojanti gamyba ir, ar jie pasirengę mokėti už šią produkciją atitinkamą kainą. Dar vienas aktualus klausimas (tarp jų ir Lietuvos augintojams), kas augintojus konsultuos apie naujausias tvarias auginimo technologijas. Be patyrusių konsultantų ir optimalių technologijų, kai keliami ypač dideli reikalavimai produkcijos kokybei ir saugai, o augintojai konkuruoja bendroje ES rinkoje, bet kurios šalies narės ūkininkai liks užribyje.

Pagal komandiruotės ataskaitą parengė Z. Cironkienė ir D. Reipienė,  tel. (8-37) 397449


« atgal

Paieška:

2024 m. gegužės 3 d.

Elektroninis paštas - pagalba@vic.lt

Bendrosios informacijos teikimo telefonas - (8 5) 266 0620

Interesantai priimami:
pirmadieniais–ketvirtadieniais 8.00–17.00 val.,
penktadieniais 8.00–16.00 val.,
pietų pertrauka 12.00–13.00 val.

Draudimo skaičiuoklė

Greita gyvūno paieška

Greita augintinio paieška

Arklių veislininkystės duomenų peržiūra neregistruotiems vartotojams

Žemėlapiai

Pateikti klausimą

Asmenų kokybės vertinimo anketa

Mes socialiniame tinkle Facebook

Spaudos darbai

Kiaulių supirkimo savaitinės kainos

AgroRinka_4 (308)
 


Apyskaita Nr. 79
 


Lietuvos žemės ūkis: faktai ir skaiciai_2017 m. Nr. 2 (20)
 


Informacija apie 2017 m. Lietuvoje deklaruotas žemės ūkio naudmenas ir kitus plotus