VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras


Adresas:

Vinco Kudirkos g. 18-1,
LT-03105 Vilnius
Tel. (8 5) 266 0601,
faks. (8 5) 266 0609,
el.paštas [email protected].
Duomenys kaupiami ir saugomi
Juridinių asmenų registre,
kodas 210086220.

ISO 9001

ISO 27001

Paraiškų priėmimo informacinė sistema

Oficialiosios statistikos portalas

Lietuvos kaimo tinklas

Žemės ūkis ir kaimo plėtra

Europos jūrų reikalų ir žuvininkystės fondas (EJRŽF)

Praneškite apie korupciją
Naujienos
ŽŪMPRIS » Bulvių, vaisių ir daržovių sektoriaus apžvalgos » Užsienio rinka
Ar išliks tarpinė grandis vaisių ir daržovių aprūpinimo grandinėje?
2012-05-17

Vis daugiau mažmeninės vaisių ir daržovių prekybos įmonių siekia tiesioginių kontaktų su augintojais. Todėl didmeninės prekybos įmonės savo pozicijas grandinėje gali išlaikyti tik pasiūlydamos daugiau paslaugų arba didesnės pridėtinės vertės, išskirtinių produktų mažmeninės prekybos įmonėms.
Vaisių ir daržovių sektorius išsiskiria iš kitų žemės ūkio produktų gamybos sektorių tuo, kad labai retai rinkoje būna vaisių ir daržovių trūkumas (tik susidarius nepalankioms klimato sąlygoms dideliuose regionuose, pavyzdžiui, kaip buvo 2010 m.). Nepaisant to, vaisių ir daržovių tiekimas taps vis sudėtingesnis, nes vartotojui reikia bet kuriuo metų laiku didelės įvairovės, geros kokybės bei saugių vaisių ir daržovių.
Kai kurių Vakarų Europos valstybių mažmenininkams mažėja galimybės apsirūpinti vietoje išauginta, pageidaujamos kokybės produkcija, nes kai kuriose šalyse tiesiog nebeapsimoka auginti vaisių ir daržovių dėl žemų supirkimo kainų, griežtų aplinkos ir maisto saugos reikalavimų ar resursų (vandens, žemės) trūkumo. Kadangi daržovių gamybos apimtys auga ne Vakarų Europos šalyse, mažmenininkams tenka keisti apsirūpinimo strategijas. Mažėjant galimybėms apsirūpinti paklausia produkcija, atskiri vaisių ir daržovių tiekėjai taps strateginiais mažmeninės prekybos partneriais, galintys aprūpinti išskirtiniais, novatoriškais produktais ir tuo padidinti mažmenininko konkurencingumą rinkoje. Tokių partnerysčių jau galima rasti vaisių ir daržovių paruoštų vartojimui sektoriuje. Tiekėjai, rinkai tiekiantys patogiai paruoštus vartoti vaisių ir daržovių rinkinius, dažniausiai turi ilgalaikes sutartis su mažmeninės prekybos įmonėmis.
Keičiantis prognozuojamai prekybos įmonių apsirūpinimo strategijai, Lietuvos vaisių ir daržovių augintojai taip pat turėtų numatyti ilgalaikę ūkio strategiją ir plėtros kryptis: didinti ne tik daugiausia suvartojamų (pagrindinio asortimento) pigių daržovių ir vaisių gamybos, bet ir paslaugų apimtis bei efektyvumą, arba teikti rinkai nišinę, išskirtinę, greitai gendančią brangesnę produkciją (įskaitant ir ekologišką), kurių suvartojimas ir vartotojo reikalavimai tikėtina tik didės, tačiau pasiūla rinkoje išliks santykinai maža. Kitu atveju, mažmenininkams gali tapti patogiau vėl atsigręžti į didmeninės prekybos įmones.

 

Pagal Fruti Logistica 2012 forumo medžiagą parengė Z. Cironkienė,  tel. (8-37) 397449


« atgal

Paieška:

2024 m. balandžio 25 d.

Elektroninis paštas - pagalba@vic.lt

Bendrosios informacijos teikimo telefonas - (8 5) 266 0620

Interesantai priimami:
pirmadieniais–ketvirtadieniais 8.00–17.00 val.,
penktadieniais 8.00–16.00 val.,
pietų pertrauka 12.00–13.00 val.

Draudimo skaičiuoklė

Greita gyvūno paieška

Greita augintinio paieška

Arklių veislininkystės duomenų peržiūra neregistruotiems vartotojams

Žemėlapiai

Pateikti klausimą

Asmenų kokybės vertinimo anketa

Mes socialiniame tinkle Facebook

Spaudos darbai

Kiaulių supirkimo savaitinės kainos

AgroRinka_4 (308)
 


Apyskaita Nr. 79
 


Lietuvos žemės ūkis: faktai ir skaiciai_2017 m. Nr. 2 (20)
 


Informacija apie 2017 m. Lietuvoje deklaruotas žemės ūkio naudmenas ir kitus plotus