VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras


Adresas:

Vinco Kudirkos g. 18-1,
LT-03105 Vilnius
Tel. (8 5) 266 0601,
faks. (8 5) 266 0609,
el.paštas [email protected].
Duomenys kaupiami ir saugomi
Juridinių asmenų registre,
kodas 210086220.

ISO 9001

ISO 27001

Paraiškų priėmimo informacinė sistema

Oficialiosios statistikos portalas

Lietuvos kaimo tinklas

Žemės ūkis ir kaimo plėtra

Europos jūrų reikalų ir žuvininkystės fondas (EJRŽF)

Praneškite apie korupciją
Naujienos
ŽŪMPRIS » Bulvių, vaisių ir daržovių sektoriaus apžvalgos » Užsienio rinka
Situacija ES bulvių rinkoje gerėja
2012-06-13

Vis daugiau ES šalių augintojų rinkai pasiūlo naujo derliaus bulves, apsunkindami seno derliaus bulvių realizaciją. Prekybos centruose parduodamos ir naujo, ir seno derliaus bulvės, tačiau pastarosios daugiausia iš šaldymo kamerų. Masinė naujo derliaus bulvių prekyba turėtų įsisiūbuoti apie birželio vidurį. Kai kuriose šalyse ankstyvųjų bulvių derlių suvėlins atvėsę orai. Tai padės išvengti sumaišties rinkoje dėl didelio šviežių bulvių pa-siūlos padidėjimo vienu metu. Kita vertus, kuo anksčiau rinkai pateikiamos bulvės, tuo aukštesnių kainų gali tikėtis augintojai. Vėliau į rinką atėję augintojai turės tenkintis mažesnėmis pajamomis.
Vokietijoje paskutinę gegužės mėn. savaitę augintojai nedideliais kiekiais pradėjo naujo derliaus bulvių realizaciją. Orų sąlygos buvo palankios auginimui, todėl bulvės skanios ir gražios formos. Už „Anna Belle“ veislės bulves mokama nuo 1,86 Lt/kg, o už „Anais“, „Gloria“ ir „Leyla“ – nuo 1,73 Lt/kg ir daugiau. Rinkoje atsiradus vietoje išaugintų bulvių, sumažėjo kainos importuotų bulvių iš Italijos ir Kipro.
Ispanijoje ankstyvųjų bulvių derlius taip pat vėluoja, todėl pasiūla nėra labai didelė. Paskutinę gegužės mėn. savaitę pakavimo stotyse bulvių eksportui kaina sudarė 1,73 Lt/kg. Lengvai besi-lupančia odele bulvės pigesnės, tačiau eksportui jos nepaklausios. Egipto bei Izraelio eksportuotojai ankstyvąsias bulves ES šalims siūlo ta pačia kaina, kaip ir ispanai.
Kitose šalyse ankstyvųjų bulvių kainos aukštesnės. Pavyzdžiui, Jungtinėje Karalystėje minimali augintojo ankstyvųjų bulvių pardavimo kaina gegužės pabaigoje sudarė 2,07 Lt/kg. Šių bulvių paklausa sparčiai auga. Pačios ankstyviausios bulvės jau nukastos, o vėlyvesnių augimą stabdė šalti ir šlapi orai. Augintojai informuoja apie mažus ankstyvųjų bulvių derlius ir smulkias bulves. Už seno derliaus bulves perdirbimui augintojams mokama po 0,34 Lt/kg.
Daugelyje Prancūzijos regionų (išskyrus Bretanės) dėl nepalankių orų ankstyvųjų bulvių derlius vėluoja apie dvi savaites. Masinis anksty-vųjų bulvių kasimas turėtų prasidėti apie birželio vidurį. Tai šiek tiek gali išbalansuoti ES ankstyvųjų bulvių rinką. Tačiau tai gera žinia šiuo laikotarpiu aktyviai dalyvaujantiems rinkoje augintojams. Gegužės pabaigoje Prancūzijoje dar aktyviai buvo prekiaujama pernykščio derliaus bulvėmis, kurių vidutinė didmeninė kaina 10 kg maišuose sudarė 0,69 Lt/kg.
Skandinavijos šalyse gegužės pabaigoje šaltus orus pakeitė šilti, greičiau brendo ankstyvosios bulvės, tuo pačiu didėjo jų pasiūla rinkoje. Švedijoje, paklausai viršijant pasiūlą, augintojams buvo mokama po 3,11 Lt/kg. 2011 m. tuo pačiu laikotarpiu augintojams buvo mokama 2,24 Lt/kg. Šiek tiek Švedijoje išaugintų 30 mm diametro bulvių eksportuojama ir į Suomiją, nes šioje šalyje šalti orai laikėsi ypač ilgai ir didesni ankstyvųjų bulvyčių kiekiai bus pateikti tik birželį.
Austrijoje augintojai baigia realizuoti pernykščio derliaus bulves, tačiau kaina liko stabiliai maža. Naujo derliaus bulvių augimą stabdo šalti ir sausi orai. Birželio pradžioje rinkoje turėtų pasirodyti pirmosios šalyje išaugintos ankstyvosios bulvės.
Gegužės pabaigoje dėl mažos paklausos pradėjo mažėti ankstyvųjų bulvių kainos Lenkijoje. Daugiausia bulvių parduodama vietiniuose didmeniniuose turguose, kur per savaitę kainos nukrito vidutiniškai nuo 6,30 iki 3,50 Lt/kg.
Lietuvoje augintojai baigia realizuoti pernykščio derliaus bulves po 0,30–0,45 Lt/kg ir birželio antrąją dekadą turėtų prasidėti ankstyvųjų bulvių, augintų po plėvele, realizacija.

Pagal ŽŪMPRUS, FreshPlaza, Fresh-market ir kitus šaltinius parengė Z. Cironkienė,  tel. (8-37) 397449


« atgal

Paieška:

2024 m. balandžio 25 d.

Elektroninis paštas - pagalba@vic.lt

Bendrosios informacijos teikimo telefonas - (8 5) 266 0620

Interesantai priimami:
pirmadieniais–ketvirtadieniais 8.00–17.00 val.,
penktadieniais 8.00–16.00 val.,
pietų pertrauka 12.00–13.00 val.

Draudimo skaičiuoklė

Greita gyvūno paieška

Greita augintinio paieška

Arklių veislininkystės duomenų peržiūra neregistruotiems vartotojams

Žemėlapiai

Pateikti klausimą

Asmenų kokybės vertinimo anketa

Mes socialiniame tinkle Facebook

Spaudos darbai

Kiaulių supirkimo savaitinės kainos

AgroRinka_4 (308)
 


Apyskaita Nr. 79
 


Lietuvos žemės ūkis: faktai ir skaiciai_2017 m. Nr. 2 (20)
 


Informacija apie 2017 m. Lietuvoje deklaruotas žemės ūkio naudmenas ir kitus plotus